Spelare från Örebro knights visade sitt stöd. Foto: Frida Danielsson /SVT

De springer för att synliggöra psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Världens kortasta stadslopp är 209 meter, går mellan korsningen Nygatan/Köpmangatan och Våghustorget i Örebro och heter Ångestloppet. Loppet arrangeras som ett sätt att synliggöra psykisk ohälsa.

Loppet hålls för första gången i Örebro och arrangeras av den ideella organisationen Fontänhuset. Syftet är att uppmärksamma att psykisk ohälsa finns överallt ibland oss. Så mycket som var fjärde person drabbas någon gång i livet av någon form av psykisk ohälsa, trots detta är fenomenet relativt osynligt. Mycket beroende på det starka tabu som omgärdar det.

– Jag tycker det är en häftig manifestation för att stötta dem som lider av ångest, säger Solveig Tolsheden, en av deltagarna.

Hon satsar på att hålla ett lite lugnare tempo under det 209 meter långa loppet.

Årligen återkommande evenamang

Fontänhuset är en internationell organisation och 12 av 320 hus finns i Sverige. Den 23:e mars varje år håller organisationen olika evenemang runtom i världen för att synliggöra psykisk ohälsa.

– Vi har valt att anamma det koncept man haft i Stockholm sedan åtta år tillbaka och det har gått över förväntan bra. En 80, 90 stycken var här och sprang, säger Michael Sandin verksamhetschef på Fontänhuset i Örebro.

Lokala idrottsföreningar på plats

Vid middagstid den 23:e mars gick starten i Ångestloppet. Vem som helst som ville kunde komma till Nygatan strax innan start och anmäla sig. Bland de som valde att springa loppet under dagen återfanns aktiva inom både Örebro Knights och Örebro Hockey.

– Jag känner mig i bra form och det ska bli kul att springa, konstaterar hockeyspelaren Viktor Ekbom precis innan loppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer