Ett hundratal personer deltog i det drygt 200 meter långa loppet. Foto: SVT

De springer och går för att uppmärksamma psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

209 meter. Så långt, eller kort, är Ångestloppet och kan vara världens kortaste stadslopp. Men vad loppet inte tar hem i längd, vinner det i budskap.

Det är Fontänhuset i Örebro som arrangerar loppet för fjärde gången i Örebro och det gör de för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

– Psykisk ohälsa breder ut sig i samhället och vi tänker att det är något man måste våga prata om tillsammans. För det är bara tillsammans som vi kan stödja varandra, säger Helena Lundell som är verksamhetschef på Fontänhuset.

– Vi vill koppla ihop att psykisk hälsa och fysisk hälsa hör ihop. det är en viktig markering med det här.

Mänskliga kryckor

Före loppet höll hon ett tal och belyste skillnaden på hur samhället beter sig när man är fysiskt sjuk, jämfört med psykiskt. Att en skadad fot innebär både vård, medicinering och kanske en krycka, följt av frågor som ”hur mår du?” och ”vad har hänt?” från samhället.

– När vi mår psykiskt dåligt måste vi vara den kryckan för varandra istället, säger hon.

Nöjd med dagen

Fontänhuset grundades 1948 i New York och finns i dag i 34 länder. I Sverige finns de på 12 olika platser och tanken är att lyfta tabun kring psykisk ohälsa. Att loppet hålls just idag är för att uppmärksamma Lis Asklund som tog Fontänhusmodellen till Sverige.

– Det gick jättebra idag! Det var många som var här och deltog, sprang, gick och kröp vet jag inte – men tog sig i mål i alla fall, säger Helena Lundell.

Helena Lundell, verksamhetschef på Fontänhuset i Örebro. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.