Foto: Roger Larsson / TT

Ny utbildning ska ge nyanlända jobb

Publicerad

På Åsbro kursgård utbildas just nu nyanlända till distributionselektriker. Deltagarna har tidigare arbetat som elingenjörer eller elektriker i sitt hemland och tanken är att de snabbt ska komma ut i svenska arbetslivet när utbildningen är över.

Utbildningen pågår under 32 veckor och startade förra måndagen. Den är en del av de så kallade snabbspåren, som syftar till att få ut utbildade nyanlända på den svenska arbetsmarknaden.

Deltagarna har tidigare arbetat som elingenjörer eller elektriker och utbildningen är en komplettering av den kompetens de redan besitter. 

– Det är svenska lagar och säkerhetsregler. Det är mycket praktiskt. En del läser också yrkessvenska parallellt med det här, säger Mikael Carlsén som är vd på Åsbro kursgård, om utbildningen.

Företag har hört av sig

Han berättar att det är brist på distributionselektriker i dag och att de har goda förhoppningar om att samtliga deltagare kommer att få jobb.

– Vi ser verkligen fram emot de här utbildningsveckorna, flera företag i branschen har redan hört av sig och visat intresse för att anställa dem, avslutar Mikael Carlsén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer