Tove Fred testade simulatorn på Epiroc. Foto: SVT

De vill locka locka tjejer till teknikyrken

Uppdaterad
Publicerad

Epiroc vill locka fler tjejer till branschen. Idag, fredag, bjuder de därför in tjejer i gymnasieåldern för att försöka väcka intresse och nyfikenhet för teknik.

Programmet är fullspäckat. Bland annat får tjejerna testa på en simulator där de får ta plats i en borrmaskin som står placerad i ett träningsrum.

På så vis vill man visa rent praktiskt hur yrket går till.

– Det är svårt att googla sig till vad vi gör. Alla vet vad fotbollsproffs och advokater gör, men det vi gör är inte så synbart och därför vill vi bjuda in tjejer för att visa upp och ge dem chans att ställa frågor, säger Elisabeth Meyer, projektledare Employer Branding på Epiroc.

Tove Fred testade simulatorn på Epiroc. Foto: SVT

Vill ha fler tjejer

Man vill också visa att det finns en framtid med jobb inom teknikbranschen.

– Vi jobbar för att vi ska få en mer blandning av kollegor helt enkelt, både manliga och kvinnliga och från olika nationer. Vi är ett internationellt bolag. Ett av våra mål i vår policy är att vi ska ha så mycket tjejer som möjligt, vi är väldigt mansdominerade.

En av de som fick testa det nya yrket var Thyra Zetterman som var en av eleverna som fick testa borra med en simulator.

– Det verkar verkligen roligt när man kommer ut och provar. Efter det här skulle jag kunna tänka mig jobba med det här yrket, säger Thyra Zetterman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.