Anna Nilsson och Sara Hillersberg har gjort utställningen ”Rädda världen – stygn för stygn” Foto: SVT

De vill rädda världen – stygn för stygn

Uppdaterad
Publicerad

Det gemensamma intresset för kläder och miljötänk skulle från början ha blivit en bok. Men Anna Nilsson och Sara Hillersberg har haft fullt upp med att föreläsa på skolor i länet – och att bygga en utställning som har vernissage i helgen.

När Anna Nilsson och Sara Hillersberg träffades för några år sedan var det deras brinnande intresse för miljö, återvinning och kläder som gjorde att det klickade.

– Vi bestämde oss för att skriva en bok, säger Anna Nilsson.

Second hand-branschen i utveckling – Örebro

Någon bok har det – ännu inte – blivit. Istället har duon tillsammans skapat utställningen ”Rädda världen – stygn för stygn” som går att se i Wadköpingsrummet i Örebro.

Vi handlar 14 kilo kläder – varje år

Här är det tänkt att besökarna ska kunna uppleva det som det annars bara pratar om. I en monter finns 14 kilo kläder, i genomsnitt så mycket som varje svensk köper i form av nya textilier varje år.

– Här bredvid har vi ställt en säck med 8 kilo textilier, visar Anna Nilsson. Det är så mycket som varje svensk slänger om året. Mer än hälften är det inget fel på.

Laga och lappa mer – det är trendigt

Men den som tror att man kan rädda världen genom att bara handla på second hand får tänka om.

– Varje år skänker vi 3,8 kilo till second hand men vi handlar bara 0,8, förklarar Sara Hillersberg. Det blir en skillnad på tre kilo som i värsta fall bara slängs.

Istället vill hon slå ett slag för att lappa och laga och idag är det inga problem att man kanske inte är så händig.

– Istället för att försöka dölja lagningen – gör en grej av det och sy fast märken, knappar eller tygblommor. Det är en stor trend idag och kallas ”Visible Mending”.

Går att vara modeintresserad

Utställningen är bara en del av deras intresse. Tillsammans har de varit ute i skolor och haft föreläsningar och workshops med barn i grundskolan. Men de aktar sig för att bara komma med avskräckande exempel.

– Det går att vara modeintresserad och ändå dra ner på konsumtionen, menar Anna Nilsson. Det går att köpa dyra märkeskläder på second hand om man vill det.

– Och sen kan man styla om sin gamla garderob, flikar Sara Hillersberg in. Är det stora ändringar kan man gå till en sömmerska men mindre ändringar klarar man ofta bra själv.

Mer om Visible Mending

En direkt svensk översättning blir – laga så att det syns vilket också beskriver vad det handlar om.

Använd det du redan har hemma: garn, gamla kläder, dukar, lakan, knappar, ljusmanschetter, slipsar...

Tanken är inte bara att laga utan att skapa något nytt.

Genom att använda bitar från gamla baby-eller barnplagg, en skjorta från en anhörig, knappar från en favoritkofta som inte går att laga kan du skapa nya minnen.

Det går att gå på kurs i ämnet men söker du på Visible Mending på nätet så kommer du att få massor av träffar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Second hand-branschen i utveckling – Örebro

Mer i ämnet