Politikerna Andreas Svahn (S) och Peter Pedersen (V) debatterar om stängningen av BB i Karlskoga. Foto: Rolf Larsson/SVT

Debatt om BB i Karlskoga: ”Förlossningen ska öppna igen”

Publicerad

På måndagen debatterade politikerna Andreas Svahn (S) och Peter Pedersen (V) om stängningen av BB i Karlskoga och lasarettets framtid. Båda är överens om att stängningen är tillfällig och att förlossningen ska öppna så snart som möjligt igen.

Det var den 29 maj som verksamhetschefen tog beslutet att lägga ner förlossningen i Karlskoga på grund av att patientsäkerheten inte kunde garanteras. Därefter har det varit många turer om förlossningen och beslutet har fått mycket kritik. En överklagan av beslutet gjordes till Förvaltningsrätten i Kalstad men ärendet avvisades.

”Ska öppna igen”

Under onsdagskvällen träffades regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) för att debattera om förlossningen med Peter Pedersen (V) från Vänsterpartiet i Degerfors. Enligt Andreas Svahn ska BB i Karlskoga öppna till hösten, men något exakt datum kan han inte ge.

– BB ska inte vara stängt i Karlskoga, det ska öppna igen. Vi jobbar för fullt nu för att öppna den så snart som möjligt. Förhoppningsvis under hösten, säger Andreas Svahn.

Även Peter Pedersen utgår från att stängningen av förlossningen endast är tillfällig.

– Jag väljer att tro på det Andreas säger. Sedan kan jag säga att jag läst många forskningsrapporter och ingen tyder på att ökad centralisering leder till minskad dödligheten för barn och mödrar. Tvärtom är det fler barn som föds i bilar, hemma eller på andra platser, säger han.

Längre avstånd på andra orter

Enligt Andreas Svahn ska man däremot inte vara orolig över någon ökad risk att föda på andra platser än på förlossningsavdelning. Avstånden till förlossningsverksamhet är längre från Kopparberg eller södra delen av Askersunds kommun.

– Dessutom kan vi konstatera att de som föder i bilen eller hallen är de som faktiskt bor nära BB, då de väntar lite för länge att åka in till förlosningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet