Anneli Mylly (V) ordförande i Degerfors kommun. Foto: SVT

Degerfors bromsar alla utgifter: ”Mycket allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Anställningsstopp, inköpsstopp och stopp för kvalificerad övertid – det var en enig kommunstyrelse som beslutade om omfattande åtgärder för att få stopp på de skenande utgifterna.

Ett underskott på 20 miljoner kanske inte låter så alarmerande men för en liten kommun som Degerfors är förra årets resultat så dåligt att man nu slår full stopp på utgifterna.

– Vi har en ekonomi som blöder och måste ta till alla åtgärder vi kan, säger Anneli Mylly (V), nybliven ordförande i kommunstyrelsen.

Stort underskott

Under 2020 var det framför allt Socialförvaltningen som stod för underskottet på drygt 45 miljoner kronor i kommunen.

– Dels har vi haft ett projekt där man erbjudit alla inom vården att arbeta heltid. Trots det har vikariekostnaderna varit desamma. Sen har vi kostnader för institutionsvård för unga som är en tung post.

”Kommer varsel”

Nu får all verksamhet inom kommunen vara med och spara in men det kommer inte att räcka.

– Vi har alldeles för mycket personal i kommunen anställda i jämförelse med skatteintäkterna. Det kommer att komma varsel, säger Anneli Mylly (V) annars får vi inte ihop det.

Stoppen påverkar inte de redan beslutade investeringarna i fotbollsarenan Stora Valla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.