En fjärde man har nu begärts häktad misstänkt för mord efter skjutningen i Vivalla förra veckan. Foto: SVT

Delar av Vivallarättegången tas om i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om dubbelmordet i Vivalla tas delvis om i tingsrätten under torsdagen och fredagen. Det ska prövas om den 23-årige mannen som dömdes för synnerligen grov misshandel även ska dömas för grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak.

Vid förra rättegången avvisade tingsrätten åtalspunkterna om grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak. 23-åringen var först häktad i sin utevaro och greps sedan i Albaninen, som valde att lämna ut mannen till Sverige.

Tingsrätten var dock osäkra på om domstolen i Albanien kände till de brottmisstankarna gällande grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak när mannen utlämnades till Sverige, och beslutade att ogilla åtalet på de punkterna.

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Överklagade

Åklagarsidan överklagade tingsrättens beslut och krävde att rättegången skulle tas om, och fick rätt.

Men det blir samma bevisning för tingsrätten att ta ställning till som vid den första rättegången.

– Vi kommer inte att lägga fram något nytt, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Samtidigt pågår förhandlingar i hovrätten parallellt, där åklagarsidan vill att 23-åringen ska dömas för mord istället för synnerligen grov misshandel.

– Men det är ingenting som rör den här processen, säger Krister Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet