Demonstranterna försvann snabbt från spårområdet. Flera resenärer valde att flytta sig från området då bråket startade. Foto: Monika Bruhn / SVT

Demonstranter tog sig ut på tågspåren i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Vid halvsextiden på måndagen larmade flera personer om att ett följe med demonstranter ställt sig och rört sig på på spåret vid Centralstationen i Örebro.

– Det var en demonstration som de hade placerat på själva spåret. Mellan 40 och 50 personer rörde sig över området med plakat, banderoller och de har skanderat ramsor, säger polisens presstalesman Tommy Lindh. Vad de demonstrerat emot vet vi inte riktigt men det har varit rejält stökigt på platsen.

Tågtrafiken stoppades under tiden polisen fick demonstranterna att lämna spårområdet.  Klart är att personerna befann sig olovligen på spårområdet.

Fanns det demonstrationstillstånd över huvud taget?

– Det vet jag inte, säger Lindh.

Misshandel och överfallsalarm

Kort därefter utbröt ett stort bråk där en person ska ha utsatts för sparkar och slag av flera andra. Polisen som var kvar avvisade flera personer från platsen och en belades med handfängsel.

Polisen beskriver det hela som två skilda händelser med olika personer inblandade.

I samband med bråket har även personalen på Pressbyrån inne på centralstationen tryckt på överfallslarmet då en man kommit in och skrikit och varit hotfull.

Rörig situation

Ingen person ska ha blivit frihetsberövad i samband med händelserna och det är ännu oklart hur det rättsliga efterspelet blir av det inträffade.

– Det är ju polislagen vi har använt i det här läget när vi har avlägsnat och avvisat folk. Vi har inte skrivit någon anmälan om brott än, men vi är fortfarande kvar på platsen på grund av den här röriga situationen i sin helhet, så det här pappersarbetet har inte tagit vid än, säger Tommy Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.