Foto: Örebro kommun

Demonstranterna avbröt kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen höll aktiviströrelsen Extinction Rebellion en demonstration utanför rådhuset, för att uppmana politiker att ta tag i klimatkrisen. Samtidigt gick en grupp av demonstranterna in i kommunfullmäktige och avbröt sammanträdet.

Demonstranterna avbröt fullmäktige genom att börja sjunga under sammanträdet. Jonatan Sandberg från Extinction Rebellion säger att aktionen var en del av rörelsens strategi.

– Det var en liten civil olydnad aktion för att skapa uppmärksamhet om vår kampanj och broschyr, säger han.

Agneta Blom (S), kommunfullmäktiges ordförande, påpekade flera gånger att demonstrationer under fullmäktige är olagliga men sången fortsatte och till slut avbröts kommunfullmäktige. Först efter att demonstranterna lämnade lokalen återupptogs kommunfullmäktige

Hur ser du på att det är olagligt?

– Det ingår i många aktioner vi gör, att det är lagbrott. Vi gör det för att få medieuppmärksamhet och för att tvinga politikerna att uppmärksamma frågan, säger Jonatan Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.