Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Black lives matter-demonstration på Stortorget i Örebro. Foto: Marcus Titus/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Demonstration för Black Lives Matter på Stortorget – upplöstes av polisen

Uppdaterad
Publicerad

En demonstration till stöd för Black life matter ordnades under fredagen på Stortorget i Örebro. Polisen uppskattar att mellan 3-400 deltagare var på plats. Polisen valde att upplösa demonstration eftersom deltagarna var för många.

Vid 16:10 startade demonstrationen då de som samlats ställde sig tätt ihop i en klunga och började ropa talkörer. Många av dem som samlas hade plakat med texter som ”Black life matters” och ”I can´t breathe”.

Ej sökt tillstånd

Cirka 16.15 beslutade polisen att upplösa demonstrationen eftersom antalet deltagare var för stort.

Några minuter senare började demonstrationen lämna Stortorget, och röra sig mot Drottninggatan fortfarande skrikande slagord och med lyfta plakat.

– Folk drog i olika konstellationer från platsen. Vi följer efter med några patruller för att se vart folk tar vägen, säger Stefan Wickberg, presstalesperson för polisen i Örebro.

I samma veva som demonstrationen upplöstes började också regnet ösa ned vilket kan ha bidragit till att upplösningen gick så smidigt enligt polisen.

– Regn är en bra ordningshållare och upplösare, säger Stefan Wickberg.

Enligt polisen har det inte inkommit någon begäran om tillstånd om att få anordna demonstrationen. Polisen kan i regel inte upplösa en demonstration bara för att den inte är tillståndsgiven. Men de ansvariga kan komma att ställas till svars efteråt.

– Så fort en demonstration är klar kan man ta med de ansvariga för förhör och delge de misstanke om brott, säger Stefan Wickberg.

Någon officiell arrangör för demonstrationen har inte identifieras så det är oklart om någon kommer kunna ställas till svars.

Demonstrationståget fortsatte därefter i minskad skala på flera ställen i staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet