Kurvan över personer som drabbats av vinterkräksjukan stiger nu. Foto: TT

Den är här nu – vinterkräksjukan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns traditioner man kan vara utan såhär till jul. Den årliga vinterkräksjukan till exempel. Men vi slipper inte undan i år heller.

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet sökningar om vinterkräksjuka på 1177 ökat till en nivå där man kan konstatera att säsongen har startat, det skriver myndigheten på sin hemsida.

Hoppas på mild säsong

De närmaste veckorna kan man därför förvänta sig en ökning av antalet smittade, både i samhället och i vården.

– Vi har haft relativt milda säsonger de senaste fem åren och vi hoppas att detta är en trend som håller i sig, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Viktigt att tvätta händerna

Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig mellan november och april. Men enligt Folkhälsomyndigheten löser man inte problemet med att köpa handsprit.

De flesta typerna av handsprit har nämligen inte tillräcklig effekt mot vinterkräksjukeviruset (calicivirus). Ofta är det stora mängder virus som behöver tvättas bort.

– Istället vill vi påminna om betydelsen av att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte sprida smittan vidare. Det minskar också risken att man själv insjuknar, säger Elsie Ydring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.