Den blåsiga söndagen skapade rekordmycket el. Foto: KumBro

Den blåsiga helgen skapade rekordmycket el

Publicerad

I helgen blåste det rejält och på flera håll i länet kom larm om omkullblåsta träd. Men inget ont som inte har något gott med sig. Örebro och Kumla kommuns gemensamma vindkraftverk producerade nämligen rekordmycket el.

Det var i söndags som det blåste rejält i länet och på flera platser i landet. Bottenväder kanske du tycker – toppenväder om du frågar Kumbro, Örebro och Kumla kommuns gemensamma vindkraftsbolag.

– Under söndagsdygnet producerade vi som mest 30 megawatt per timme vilket är fantastiskt säger Peter Lilja, VD för Kumbro Vind AB, i ett pressmeddelande.

Blåste överallt samtidigt

Under hela söndagen producerades en årsförbrukning av el för 300 villor.

Orsaken till att just söndagen blev ett rekorddygn var att det blåste mycket vid alla sex vindkraftparker samtidigt.

– Kumbro, som många andra lokala elproducenter, har produktion på andra håll. Vi har tre vindkraftparker i Örebro och tre i Halland. I helgen blåste det mycket på alla dessa platser, säger Pontus Olofsson, kommunikatör på Kumbro, till SVT.

Bra för miljön

Den blåsiga helgen innebar i förlängningen även minskade koldioxidutsläpp.

– Vår vindkraftsproduktion är en förutsättning för att kommunerna ska uppnå sina hållbarhetsmål. Hittills i år har vi producerat 57,8 gigawattimmar förnybar el vilket inneburit minskade utsläpp med 21 300 ton koldioxid, säger Peter Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer