Granbarkborren borrar sig in i granarnas bark, precis som namnet antyder. Foto: Skogsstyrelsen/SVT

Oväntad grandödarduo samarbetar för att förstöra skogen

Uppdaterad
Publicerad

Örebroforskaren Tao Zhao har visat hur svampar och barkborrar kommunicerar för att hjälpas åt att döda granar. En kommunikation som behöver stoppas för att rädda skogen, menar hon.

Granbarkborren är den insekt som orsakar störst skada på svenska granskogar, och det är just den som Tao Zhao, forskare i biologi vid Örebro universitet, har undersökt.

Tillsammans bildar svamp och insekt en effektiv grandödar-duo.

Svampar får skjuts av granbarkborren

Enligt Tao Zhao så hjälper barkborrarna svampen att förflytta sig, medan svampen hjälper barkborren att döda trädet. De täpper till yttre delen av trädstammen och stoppar vattentransporten.

– Granbarkborrarna är framgångsrika eftersom de kan locka till sig fler barkborrar med hjälp av doftämnen. De berättar helt enkelt för alla som finns i närheten att här finns ett bra träd. Det vi har sett i studien är att även svamparna skickar ut doftämnen som lockar till sig barkborrarna – för att få skjuts till ett lämpligt träd, säger Tao Zhao i ett pressmedelande.

– Kommunikationen mellan svampen och barkborren är invecklad och på så sätt känslig för påverkan. Det är möjligt att vi kan utnyttja den känsligheten för att skydda skogen, säger Tao Zhao.

Torkan är orsaken

Den rekordtorra sommaren 2018 lockade fram barkborren som ledde till massvis med förstörda granar, och enligt Skogsstyrelsens prognos kan sommaren 2019 också ge mycket angrepp från barkborren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.