Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte första gången batterierna brinner i Karlskoga Visa alla (2)
Visa alla (2)

Brand i batterilager i Karlskoga – under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan söndag och måndag började det brinna i ett batteriupplag utomhus i Karlskoga. Flera explosioner hördes under natten från branden – som tidigt under morgonen var under kontroll.

Ett batterilager i Karlskoga började brinna vid 01.27 natten till måndagen och räddningstjänsten gick initialt ut med en varning till boende i närheten på grund av farliga gaser. Strax efter 07 meddelade man att faran för allmänheten var över och det VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som utfärdats återkallades.

– Det har smällt en del från batterilagret och vi måste hindra allmänheten från att gå för nära eftersom det krävs ett visst säkerhetsavstånd, säger Ola Olsson.

Under morgonen var branden under kontroll, men räddningstjänsten kommer vara kvar och ha den under uppsikt. Foto: Johannes Weckström/SVT

Vid 03-tiden var branden under kontroll. Det ska inte vara någon risk för spridning till andra byggnader – men räddningstjänsten kommer att vara kvar på platsen under dagen för efterbevakning. Det är under förmiddagen fortfarande små glödbränder och en del rök på platsen.

– De låter det brinna ner utan att lägga på vatten på grund av risk för miljöpåverkan, säger Linda Bergquist, teamledare på SOS alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Ingen fara för vattnet

Det ska enligt Karlskoga Energi & Miljö inte finnas någon påverkan på kranvattnet, utan det går att använda precis som vanligt. Under natten stängde de av råvattenintaget som en försiktighetsåtgärd och kommer följa upp med prover av vattnet för att se så att inte kvaliteten påverkats av branden.

– Vi kommer att ta prover på vattnet i Kilstabäcken under dagen och räknar med att få svar inom något dygn, fram tills dess håller vi råvattenintaget stängt. Stängningen kommer inte att påverka tillgången till vatten i väntan på svaren, säger marknadschef Peter Jarl i ett pressmeddelande.

Åklagare inkopplad

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– När räddningstjänsten anser att de är klara på platsen kommer vi att spärra av för att göra en brottsplatsundersökning. Detta för att ta reda på vad det är som hänt – så vi kan bekräfta eller utesluta brott, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

På måndagen kopplades också en åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål in, något som är ovanligt i ett så tidigt skede.

– Det är sällan vi går in direkt, men det här rör sig om en större brand där stora mängder häslofarliga material brunnit. Vi vet inte än om det är en ren olycka eller ett brott bakom, det ska förundersökningen svara på, säger Jan Olof Andersson, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Det finns inga uppgifter om skadade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarbilderna på batteribranden i Karlskoga. Foto: Björn Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte första gången batterierna brinner i Karlskoga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Daniel Brandberg, insatsledare Bergslagens räddningstjänst, mer om branden och insatsen. Foto: Björn Nilsson och SVT