Oscar Pettersson och Robin Svennberg pluggar på Örebro Universitet. ”Visst händer det att man märker att någon mår dåligt” konstaterar Oscar. Foto: SVT

Det här hjälper när livet känns strävt – killar berättar

Uppdaterad
Publicerad

Att vara man innebär en ökad risk för självmord. Det visar statistik från förra året där män är överrepresenterade – i alla åldersgrupper. Men det finns saker man kan göra för att må bättre innan situationen blir så allvarlig.

En sammanställning som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har gjort att pojkar och unga män i mindre utsträckning söker stöd kring psykisk ohälsa än flickor och unga kvinnor. Men när de söker hjälp blir de ofta bemötta på annat sätt inom vården än kvinnor.

Men kanske börjar det sakta att förändras. När SVT Örebro besöker campus på Örebro Universitet är det flera killar som stannar upp och pratar psykisk ohälsa.

– Träning och social samvaro är det bästa när man börjar må dåligt, menar Robin Svennberg. Och absolut inte att hålla sig för sig själv.

Och när man ser att en kompis mår dåligt får man ta snacket även om det är jobbigt menar Oscar Pettersson.

– Första gången kanske det blir över en öl, andra gången kan man sätta sig lite mer face to face och prata djupare.

Handbok för vården om mäns psykiska hälsa

SKR har tagit fram en skrift för att förmedla kunskap om olika normer påverkar mäns och kvinnors psykiska hälsa.

Den heter Maskulinitet och psykisk hälsa och du kan läsa den här.

Skriften är ett stöd i utvecklingsarbetet inom kommuner och regioner för verksamheter som möter pojkar och män, som exempelvis i skolan, på ungdomsmottagningar, i primärvården eller inom psykiatrin.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.