”Det här var mitt allt” – boende tillbaks i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att vattnet pumpas undan står husägarna i det skyfallsdrabbade Hallsberg inför nya prövningar – som att finna nytt boende.

Elisabeth Granbom är en av de husägare som drabbats värst i stit kvarter. I nuläget vet hon inte om det överhuvudtaget går att reparerar skadorna på huset eller om hon vill bo kvar.

– Det är frustrerande, det är väldigt svårt att ta in och oerhört svårt att veta vad som ska hända i framtiden, det här hemmet var mitt allt och nu kan jag inte vara här, berättar Elisabeth.

Regnkaoset i september 2015

Stämningen i kvarteret är uppgiven framför allt för de husägare som inte kan vistas i sina hem. Vissa boende är oroliga för försäkringsbolagens besked och vart de ska ta vägen under tiden som hemmet renoveras.

– Jag bor i ett rum nu utan dusch och utan kök men jag har tur, jag har ett par vänner som lånar ut ett hus till mig det finns de på gatan som har det mycket svårare, säger Elisabeth.

Psykiska reaktionerna största svårigheten

– I den här fasen är den största svårigheten de psykiska reaktionerna hos de som bor här. Nu börjar vi märka att man tar illa vid sig när man ser sitt hem helt förstört, säger Göran Fogelström på Frivilliga resursgruppen i Hallsberg som bland annat hjälpt de drabbade att ta sig till och från sina hem med båt.

Elisabeth Granbom håller med.

– Man blir helt konstig när man hamnar i sånna här situationer, säger hon.

– Nu är jag hemma, men här kan jag inte vara, säger Elisabeth Granbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet