Bilen och hunden på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

Det kan du göra om en hund lämnats i varm bil

Publicerad

Polisen får relativt ofta samtal om att hundar lämnats kvar i varma bilar under sommaren. Här kan du läsa hur du ska agera om du möts av situationen.

Senast i tisdags krossade polisen en bilruta för att rädda en hund. Händelsen inträffade på parkeringsplatsen vid Marieberg galleria i Örebro.

På SVT Nyheter Örebros Facebooksida väckte artikeln många kommentarer. Många menar att det borde vara straffbart. Och det kan det vara enligt polisen.

– Det kan bli prat om djurplågeri. Det beror lite grand på hur länge djuret suttit där, hur lufttillförseln och vattentillgången ser ut och hur varmt det är i bilen, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

Det kan du göra

Om du ser en hund som lämnats kvar i en varm bil en het sommardag finns det en rad åtgärder du kan göra, enligt polisen:

• Känn efter om bildörren är låst.

• Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut annars 114 14).

• Ta registreringsnumret.

• Notera klockslag och tidpunkt.

• Titta hur det ser ut med rutor och lufttillförsel så den informationen kommer fram.

• I sista hand krossa rutan.

– Det man ska tänka på är att man kan bli skadeståndsskyldig om man slår in en ruta eller förstör bilen på annat sätt, säger Christina Hallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer