Tony Olsson, numera Byström. Arkivbild från 1999. Foto: Polisen/TT

Polismorden i Malexander: Tidsbestämda straffet överklagas

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november fick Tony Byström, tidigare Olsson, sitt livstidsstraff tidsbestämt. Men nu överklagar åklagaren beslutet. Tony Byström var en av gärningsmännen vid polismorden i Malexander.

Örebroaren Tony Olsson, en av de dömda för Malexandermorden, har fått sitt livstidsstraff omvandlat till 35 års fängelse. Men åklagaren Karin Lindell överklagar beslutet.

”Frågan om omvandling är för tidigt väckt”, skriver hon i sitt överklagande enligt Aftonbladet.

Åklagaren skriver även att Tony Olsson ”har flera mycket tunga riskfaktorer för återfall i brottslighet. Han har tidigare bedömts uppfylla kriterierna för en antisocial personlighetsstörning med psykotiska drag och har beskrivits som uttalat manipulativ”.

Örebro tingsrätt beslutade i slutet av november att Olsson skulle få sitt straff tidsbestämt till 35 års fängelse. Som tidigast skulle han då kunna släppas fri om fyra år.

Han dömdes 2000 till livstids fängelse efter polismorden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl på nära håll med sina egna tjänstevapen. Han har flera gånger tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men då fått nej.

Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, även de dömda för samma mord, har tidigare fått avslag när de ansökt om att få tidsbestämda straff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet