Under natten har en del av dieseloljan runnit ut i ett dagvattendike i Bergaskogen. Foto: Julia Eriksson/SVT

Dieselläckage har spridits med regnet ”Det är inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att sanera dieselolja efter gårdagens utsläpp i Fjugesta pågår fortfarande. Under natten har en del av dieseloljan runnit ut i ett dagvattendike i Bergaskogen. – Det är inte bra, säger Mats Turesson, Teknisk chef i Lekebergs kommun.

På tisdagen läckte cirka två kubikmeter dieselolja ut från en reservpanna på Lekebergs Bioenergi. En del av oljan kom ut i avloppsystemet och ner i reningsverket på orten, vilket ledde till ett omfattande saneringsarbete. Fortfarande på torsdagsmorgonen återstår mycket av det saneringsarbetet.

Dessutom har en mindre del av oljan nu runnit ut i ett dagvattendike i Bergaskogen.

– Där har oljan spritt sig nu med regnet. Där pågår saneringsarbete just nu, säger Mats Turesson, som är Teknisk chef i Lekebergs kommun.

Viktigt att sanera dieseln

Oljan ligger på vattenytan i diket. Och enligt Mats Turesson är det viktigt att få ner så mycket saneringsmaterial i vattnet som möjligt för att suga upp dieseln.

– Om den här oljemängden lyckas sprida sig mer kommer det till slut till ett vattendrag som kan påverka människor och djurens dricksvatten, det är det vi jobbar på att förhindra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.