Enligt åtalet har den tidigare av PostNord anställde chauffören använt företagets kreditkort till att tanka diesel privat för runt 740.000 kronor. Foto: TT

Dieselstölden vid PostNord upptäcktes vid stickprovskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Det var när PostNord kontrollerade drivmedelsförbrukningen som misstänkarna väcktes om att en chaufför använt företagets kreditkort för att tanka diesel privat – för över 700.000 kronor.

I fredags åtalades den misstänkte mannen för grov trolöshet mot tjänsteman. Enligt åtalet har den tidigare av PostNord anställde chauffören använt företagets kreditkort till att tanka diesel privat för runt 740.000 kronor.

– Man har stickprovskontroller där man tittar på drivmedelsförbrukning på bilarna, hur mycket de drar. När det är stora mängder ser man att drivmedelskostnaderna sticker iväg och det var så första signalen kom, säger Mikael Sjöström som är säkerhetssamordnare på PostNord.

Under ett och ett halvt år

De har i kartläggningen konstaterat att brotten ska ha pågått från mars 2014 till september 2015. Enligt Mikael Sjöström är rutinen att alla chaufförer har ett personligt tankkort.

– Därför kan vi lätt se att det är han som använt det personliga kort han fått tillhandahållet av arbetsgivare.

Är det första gången något sådant här upptäcks?

– Nja, det har hänt tidigare om vi tittar runt i landet genom åren. Men kanske inte av den här beloppsstorleken. Här har man tankat lastbilar, stora ekipage också.

Blev uppsagd efter upptäckten

Har ni vidtagit några åtgärder efter det här?

– Vi går alltid ut med den information vi kan gå ut med i form av uppföljning, alla de bitarna är viktiga att man gör korrekt. Sen går vi inte in på detalj och berättar hur vi gör, men just uppföljningsbiten är viktig.

I samband med utredningen och samtal blev personen varslad om uppsägning. Han åtalas också för att ha begått liknande brott cirka ett år senare, hos en annan arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.