Julia Persson Saka, som är psykolog och samordnare för KBT via internet i regionen, menar att 10 till 15 procent av befolkningen utvecklar social ångest någon gång i livet. Foto: TT / USÖ

Digital behandling mot social ångest ska underlätta vårdkontakten

Publicerad

Digitala vårdbesök för patienter med social ångest ska förenkla kontakten med vården. Det hoppas Region Örebro län som nu inför en KBT-behandling på distans.

– Det är lätt att den här gruppen tappas bort, då den sociala oron gör att de drar sig för att söka hjälp. Vi tror att en internetbehandling kan öka chansen att man söker sig till vården, att det blir lättare, säger psykologen Julia Persson Saka, som är samordnare för KBT via internet i regionen.

Pandemin kan förvärra läget

Det finns en risk att pandemin förvärrat situationen för de som kämpar med social ångest, på grund av social distansering och att sociala sammanhang uteblivit.

– Vi pratade redan före pandemin om att det här kunde vara nästa steg, men det kommer väldigt bra i tiden. Jag tror också att vi kommer se effekter av pandemin på den psykiska ohälsan på sikt.

Det här är social ångest

Social ångest kallades tidigare för social fobi, och handlar om att man är rädd för att hamna i situationer med andra människor där man kan riskera att känna sig bortgjord eller granskad.

Känslan vid ångest kan vara olika, men följande är exempel på symptom:

  • Du får hjärtklappning.
  • Du blir torr i munnen.
  • Du rodnar, blir varm eller känner dig kallsvettig.
  • Det kan kännas som en klump i magen eller halsen.
  • Du känner dig darrig eller svag i musklerna.
  • Du känner dig yr eller som att du ska svimma.

Det finns behandling att få och det handlar främst om KBT (kognitiv beteendeterapi). Region Örebro läns digitala behandling når man via 1177.se.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.