Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många SFI-elever saknar både dator och internetuppkoppling. Istället får de förlita sig på mobiltelefonen, vars skärm ofta är otillräcklig. Foto: SVT

Distansundervisning – hård prövning för de som läser SFI

Publicerad

Distansundervisning kan vara en svår prövning för alla, oavsett vilken typ av utbildning man går. Men för de som studerar SFI, svenska för invandrare, kan det vara extra tufft. Att inte få möjlighet att mötas och samtala i klassrummet gör det svårare att lära sig det nya språket. Dessutom har många SFI-elever inte tillgång till den utrustning som krävs.

Precis som i gymnasieskolan och universiteten förlades vuxenutbildningen, där SFI ingår, på distans i mars på grund av coronaviruset. På Allévux, som bedriver vuxenutbildning för Hallsberg, Askersund och Laxå kommuner, har man till höstterminen börjat återgå till viss undervisning på skolan, även om den mestadels fortfarande sker på distans. Men begränsade lärarresurser gör det svårt att bedriva både fysisk och digital undervisning parallellt.

– Lärarna har fått hitta former för hur ofta eleverna kan komma till skolan. Det blir mer koncentration på de elever med den minsta skolbakgrunden, berättar Lena Hansson, rektor på Allévux.

Många saknar dator

Att man inte har fått det fysiska mötet och samtalen som uppstår i klassrummet har gjort det svårare för många elever att ta till sig det nya språket. En annan utmaning många elever ställts inför är att de helt enkelt inte har tillgång till en dator, surfplatta – eller ens internetuppkoppling. För många är mobiltelefonen den enda tekniska utrustning man har.

– Det är litet, smått och svårt vilken gör en trött. Det är en problematik som elever har tagit upp i de utvärderingar vi har gjort, berättar Lena Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet