• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Ankan på bilden mår förhoppningsvis bra och har inget med ankan i texten att göra. Foto: TT

Ensam anka behöver sällskap – vännerna åts upp av hundar

Publicerad

En person i Ljusnarsbergs kommun äger en ensam tam anka. Det är inte okej enligt länsstyrelsen som nu kräver att ägaren införskaffar en artfrände till fågeln. Ägaren försvarar sig med att ankan tidigare har haft kompisar i sin omgivning, men att de alla ätits upp av hundar.

Vid en kontroll hos en djurägare i Ljusnarsbergs kommun uppmärksammades att där bodde en ensam anka.

Ankor är sällskapliga djur och ska hållas i par eller grupp”, skriver länsstyrelsen och har nu gett djurägaren ett föreläggande om att införskaffa minst en anka till.

Ursäkten godtas inte

Djurägarens förklaring om att ankan tidigare haft sällskap, men att de andra tamankorna ätits upp av hundar, godtas inte av länsstyrelsen. De menar att ägaren borde ha sett till att skydda sina djur från angrepp.

Riskerar att bli av med djuret

Länsstyrelsen är dessutom kritisk till under vilka förhållanden ankan lever. Fågeln har inomhus inte tillräckligt med dagsljus och får inte vistas i tillräckligt naturliga miljöer.

Om ägaren inte åtgärdar bristerna kan länsstyrelsen komma att omhänderta fågeln och förbjuda ägaren från att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagen.

Länsstyrelsen kommer följa upp att beslutet efterföljs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer