Färre dör i hjärtinfarkt – men invånare i länet löper större risk än stockholmare. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Färre dör i hjärtinfarkt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Dödligheten i hjärtinfarkt har halverats under det senaste decenniet i Örebro län. För tio år sedan dog 194 av 100.000 invånare i hjärtinfarkt, den siffran hade sjunkit till 96 av 100.000 år 2016.

Siffrorna kommer från ett pressmeddelande av Hjärt-lungfonden. I det pekar de även på att det finns regionala skillnader. Invånare i Örebro län löper 45 procent större risk att dö i hjärtinfarkt jämfört med stockholmare och skillnaden är tydlig mellan landsort och stad.

– Svensk hjärtsjukvård är en av de bästa i Europa, och det är väldigt glädjande att antalet hjärtinfarkter fortsätter att minska. Nästa steg för forskningen blir att jämna ut de regionala skillnaderna och ge människor över hela landet mer tid att leva, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Den positiva utvecklingen i Örebro län, med halverad dödlighet i hjärtinfarkt, beror enligt Hjärt- lungfonden på förbättringar inom livsstil och nya framsteg inom forskningen. Bland annat har möjligheten att upptäcka fler små hjärtinfarkter räddat många liv. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.