Foto: Åsa Svennebäck /SVT

Dödsolyckan på väg 205 – förundersökningen nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om dödsolyckan på väg 205 mellan Karlskoga och Degerfors i april, där tre personer omkom, är nedlagd. Polisens utredning visar att föraren i en av bilarna var kraftigt påverkad vid olyckstillfället.

Tre personer, en man i 25-årsåldern, en 19-årig kvinna och en man i 35-årsåldern omkom i samband med olyckan som inträffade fredagen den 23 april. Utredningen visar att 35-åringen, som ensam i sin bil färdades söderut mot Degerfors, var påverkad, det var Nya Wermlands-Tidningen först med att berätta.

Enligt polisens förundersökningsledare har analyserna visat på flera olika substanser i mannens blod.

– Han var påverkad av alkohol med strax över en promille. Även narkotikaklassad medicin och THC (cannabis, reds anm.) påvisades, säger David Askeröd.

Mannen skall ha färdats i hög hastighet, 133 kilometer mot tillåtna 80, strax innan olyckan.

– Det finns en ATC-kamera som två minuter innan SOS larmades om olyckan registrerade en bil som passerade i 133 kilometer i timmen. Vi kan ju inte med säkerhet säga att det är den bilen, men tillsammans med vittnesuppgifter drar vi den slutsatsen.

Föraren i den mötande bilen var nykter och ska ha kört runt 70 kilometer i timmen vid kollisionstillfället, visar polisens utredning.

– Vi har utgått från att bilen blev strömlös i samband med den kraftiga kollisionen och då stannade hastighetsmätaren. Sedan kan det vara så att de hann bromsa något precis innan kollisionen.

Det finns ingenting som pekar på att någon av bilarna försökt väja innan kollisionen. Bakom föraren satt en 19-årig kvinna som inte hade säkerhetsbältet fastspänt.

– Det är svårt att säga om utgången hade blivit annorlunda, men det här visar verkligen vikten av att använda bilbälte, säger Askeröd.

Förundersökningen om två fall av grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik är nedlagd med anledning av att den misstänkte är död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan på väg 205

Mer i ämnet