Intresset var stort när rättegången mot 39-åringen startade på måndagen. Foto: Thomas Wedin / SVT

Dömd för flera grova våldtäkter – nu är mannen i rätten igen

Uppdaterad
Publicerad

39-åringen har flera gånger dömts för grova våldtäkter. På måndagen satt han återigen i rättssalen, misstänkt för att ha kidnappat en 17-åring flicka och utsatt henne för en flera dagar lång mardröm av misshandel, förnedring och våldtäkter.

Den unga kvinna som ska ha utsatts för upprepade våldtäkter, människorov och misshandel satt inte i samma rättssal som den misstänkte 39-årige förövaren när rättegången startade på måndagen i Örebro tingsrätt.

Hon satt istället i ett angränsande rum och deltog via videolänk.

Förnekar brott

Enligt åklagaren ska den 39-årige mannen under våren 2017 ha kidnappat och drogat kvinnan som då var 17 år. Sedan ska han under tre dagar ha våldtagit, misshandlat och förnedrat kvinnan under en bilfärd till Stockholm.

39-åringen förnekar brott och menar att kvinnan frivilligt haft sex med honom vid ett tillfälle.

Hotat med att lägga ut klipp

Kvinnan lyckades fly från mannen i Stockholm och kunde sedan ta sig hem till sin familj som i sin tur larmade polisen.

Enligt kvinnan ska den 39-årige mannen ha hotat med att döda hennes släktingar och lägga ut klipp på sociala medier från övergreppen om hon berättade om det inträffade.

Tre vittnen ska höras

Mannen åtalas nu för grov våldtäkt och människorov och åklagaren yrkar också på skadestånd för kvinnan på 650 000 kronor. Han har två gånger tidigare dömts till långa fängelsestraff för grova våldtäkter med inslag av våld och förnedring.

Efter de inledande anförandena beslutade rätten att resten av rättegången ska ske bakom lyckta dörrar. Rättegången avslutas på fredag då tre vittnen också ska höras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.