Vill slippa fängelsestraffet. Foto: SVT

Dömdes 2017 för grovt bedrägeri – nu vill örebroaren bli benådad

Publicerad

Affärsmannen från Örebro dömdes 2017 för flera fall av bland annat grovt bedrägeri. Nu har mannen lämnat in en ansökan om att bli benådad av regeringen.

De brott som mannen, tillsammans med två andra män, dömdes för i Stockholms tingsrätt 2017 och av Svea hovrätt 2018 handlar om falska leasingavtal på CNC-maskiner.

Männen var alla verksamma inom en koncern som var i behov av pengar. För att rädda koncernen upprättades ett antal falska leasingavtal med maskiner som fanns i Kina. Både tingsrätten, och senare även Svea hovrätt, ansåg att männen aldrig hade för avsikt att leverera maskinerna och de dömdes därför av båda domstolar till fleråriga fängelsestraff.

Vill slippa fängelsestraffet

I början av juni i år lämnade så örebroaren in en ansökan till regeringen om att bli benådad. I nådeansökan anges bland annat sjukdom och att mannen har huvudansvaret för familjens försörjning som skäl till att befrias från fängelsestraffet.

Mannen menar också att brotten begicks för en lång tid sedan – åren 2010-2012 – och att han sedan dess arbetat fram en positiv livssituation som riskerar att fallera om han sätts i fängelse.

Nådeansökan ska nu behandlas av Justitiedepartementet på uppdrag av Sveriges regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer