Mannen till höger på bilden är den person som är misstänkt för grovt folkrättsbrott. Foto: Åklagarmyndigheten

Domen om folkrättsbrott tas inte upp i Högsta domstolen

Publicerad

Den dom som fastställdes av hovrätten, att en 46-årig man skriven i Karlskoga skulle dömas till livstidsfängelse och utvisning för folkrättsbrott, kommer inte tas upp i Högsta domstolen.

Mannen, som är skriven i Karlskoga, deltog i strider i Syrien under 2012 och fångades då på film när han deltog i avrättningen av sju män från den syriska regimen. Filmmaterialet består av flera klipp som använts som bevisning mot mannen.

I mars 2016 greps mannen och i februari i år dömdes han av Stockholms tingsrätt till livstidsfängelse och utvisning. Domen överklagades till Svea hovrätt som valde att fastställa tingsrättens dom.

LÄS MER: Livstidsfängelse för brott mot folkrätten

Överklagade till Högsta domstolen

I slutet av juni i år överklagades domen till Högsta domstolen. I överklagandet angav mannen bland annat att han inte gjort sig skyldig till något straffbart och att åklagaren mot hans nekande styrkt gärningen.

LÄS MER: Överklagar dom om grovt folkrättsbrott till HD

För att Högsta domstolen ska ta upp ett mål krävs att den först lämnat ett så kallat prövningstillstånd. Nu meddelar domstolen att de har beslutat att inte pröva överklagandet. Högsta domstolen har gått igenom materialet och skriver i sitt beslut att det inte har kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.

Därmed står Hovrättens avgörande fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.