Foto: SVT

Döms för dödshot mot politiker efter IS-debatt

Uppdaterad
Publicerad

Örebros kommunalråd Rasmus Persson (C) hotades till livet efter sina kontroversiella uttalande för SVT Örebro i IS-debatten. På måndagen dömdes en 70-årig man från Örebro kommun till dagsböter för olaga hot. Det skriver Nerikes Allehanda.

Den 18 januari i år fick Örebros kommunalråd Rasmus Persson (C) ta emot dödshot på en telefonsvarare. Det efter att han några dagar tidigare uttalat sig i SVT Örebro om terrorgruppen Islamiska staten (IS), extremism och utanförskap.

IS-uttalandet kritiserades starkt och skapade debatt, inte minst på sociala medier. Men den 70-årige mannen, bosatt i Örebro kommun, gick ett steg längre och hotade Persson till livet.

Under rättegången i Örebro tingsrätt har 70-åringen erkänt gärningen. Han dömdes under måndagen till 90 dagsböter för olaga hot, och ska även betala skadestånd till Persson på 7.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet