En man i 40-årsåldern döms till två års fängelse. Foto: TT /SVT

Döms till fängelse för våldtäktsförsök

Publicerad

En man i 40-årsåldern har dömts till två års fängelse för att ha försökt våldta en man i 25-årsåldern en decembernatt 2015 i västra länsdelen.

Den man i 25-årsåldern som utsattes för brottet har i förhör uppgett att han mötte tre okända män när han var på väg hem. Han har uppgett att han blev överfallen och fasthållen. En av männen ska sedan ha försökt våldta honom, innan han lyckades komma loss och de tre männen försvann från platsen.

Enligt Örebro tingsrätt har den målsägande lämnat en trovärdig berättelse av vad som hände den aktuella natten. Åklagaren yrkade att den åtalade mannen i första hand skulle dömas för våldtäkt, i andra hand försök till våldtäkt. Handlingarna som den målsägande utsattes för är enligt tingsrätten att bedöma som försök till våldtäkt.

Brottet skedde med våld

Tingsrätten menar också att det är ställt bortom rimlig tvivel att gärningsmannen är den åtalade 40-åringen. Bland bevisen finns bland annat fynd av DNA.

Straffet för våldtäkt är högst sex år. I sin bedömning i påföljdsfrågan har tingsrätten tagit i beaktning att brottet skett med användning av våld på öppen gata och att den åtalade haft i vart fall moraliskt stöd av två närvarande personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer