Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Donationsveckan drar igång: ”En påminnelse till att man ska donera” Foto: SVT

Donationsveckan drar igång: ”En påminnelse om att man ska donera”

Publicerad

Idag startar den Europeiska donationsveckan, en vecka där man uppmärksammar organ- och vävnadsdonationer på flera ställen i Europa. Sjuksköterskan Yvonne Karlsson på dialysmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro påpekar vikten av att människor donerar organ.
– Det ger patienten en chans till ett bättre liv, säger hon.

Under veckan deltar Universitetssjukhuset i Örebro för att få fler att ta ställning till donation. Enligt Socialstyrelsen är åtta av tio svenskar positiva till organ- och vävnadsdonation, men trots det är det många donationer som inte genomförs. Anledningen är att varken sjukvården eller anhöriga vet vad den avlidne har för inställning till donation.

Fler namn till registret

Enligt Yvonne Karlsson, sjuksköterska på dialysmottagningen på USÖ, är donationsveckan oerhört viktig.

– Jag hoppas att fler lämnar sitt namn till donationsregistret, att folk blir mer uppmärksamma på det och att patienterna får sin frihet.

”Får en frihet”

För patienter som går på dialys innebär en ny njure en chans till ett bättre liv, menar Yvonne Karlsson.

– Man kan återgå till arbetet, man får en frihet som man inte har som dialyspatient. Därför är det viktigt att donera en njure. Veckan blir en påminnelse till att man ska donera, säger hon.

Alla som vill kan få information om donation, och hjälp att registrera sig i donationsregistret, i Gallerian på USÖ mellan 4 och 10 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer