Exempel på de falska intyg som SDR varnar för Foto: Sveriges Dövas Riksförbund

Dövas riksförbund varnar för bluffdöva

Uppdaterad
Publicerad

Dövas Riksföbund varnar för ett pågående bedrägeriförsök. Personer, som falskt utger sig för att vara döva, samlar in pengar.
Lurendrejeriet upprör många döva.

Tre personer greps under tisdagen på Stortorget i Örebro sedan en väktare slagit larm om att personerna, som verkade vara hörande, samlade in pengar för döva. De tre är misstänkta för bedrägeri.

Sveriges Dövas riksförbund varnar nu på sin hemsida och sin Facebooksida för människor som låtsas vara döva och försöker lura till sig pengar.

Kan vara aggressiva

Enligt riksförbundet händer det att de bluffdöva kan bli mycket aggressiva och dövas riksförbund vill klargöra att de inte har något att göra med de påstådda insamlingarna.

Riksförbundet skriver att det är lätt att bli lurad och att de tycker att man inte ska ge efter och betala några pengar.

Mängder av reaktioner

”Det är INTE SDR, någon dövförening eller annan seriös organisation som står bakom dessa insamlingar. Pengarna ni skänker går INTE till något hem för döva barn eller internationellt center, varken i Sverige eller i något annat land.” skriver Dövas riksförbund och visar bilder på hur namnlistorna kan se ut.

Riksförbundet skriver också att de fått ta emot mängder av samtal, e-post och sms från människor som blivit lurade och att det är ett utbrett problem över hela Sverige sedan flera år tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet