Tingrätten går på kvinnans linje som menar att hon drack whisky i sömnen. Foto: TT/JohanPisoni/SVT

Drack whisky i sömnen – frias för rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kvinnan erkänt att hon kört bil påverkad frias hon från misstankar om rattfylleri. Tingsrätten menar att hennes förklaring att hon druckit whisky i sömnen inte är helt osannolik.

Det var i mitten av december förra året som polisen stoppade en bil på Stortoget i Hallsberg. Den kvinnliga föraren blåste positivt och alkoholkoncentrationen uppgick till 0.14 milligram per liter.

Kvinnan erkände att hon körde personbilen och ifrågasatte inte heller resultatet av mätningen. Men, hon ansåg inte att hon gjort något brottsligt då hon aldrig haft uppsåt att köra påverkad.

Drack whisky i sömen

Några månader innan hon stoppades fick hon sömntabletter utskrivna. När hon i tingsrätten gav sin egen förklaring till varför hon kört bil påverkad sa hon att hon måste ha druckit whisky och mjölk i sömnen och att det i kombination med sömntabletter gett henne minnesluckor.

– Hon säger att hon inte varit medveten om hur hon fått i sig alkoholen men att det här kan vara en förklaring, säger åklagare Anna Maria Larsson.

Kvinnan hade vid andra tillfällen fått minnesluckor av medicinen och tagit whisky för att kunna somna. Samtidigt säger hon att hon aldrig skulle köra bil om hon känner sig påverkad.

Frias av tingsrätten

Nu har domen kommit och Örebro tingsrätt friar kvinnan från misstankarna. Tingsrätten anser att de objektiva omständigheterna för rattfylleri föreligger men att hennes förklaring inte är så osannolik att den kan lämnas utan avseende.

– Domstolen gjorde bedömningen att det inte gick att se förbi hennes förklaring, säger åklagare Anna Maria Larsson.

Åklagaren valde att inte överklaga domen som nu har vunnit laga kraft.

– Jag klagade aldrig på domen. Det är upp till åklagaren att motbevisa och det var inget som jag hade tillgång till, säger Anna Maria Larsson.

Inte första gången

Det är inte första gången en person friats från brott efter att ha hävdat att det skett i sömnen. En man som i tingsrätten dömdes för grovt rattfylleri friades senare i hovrätten. Rätten konstaterade att mannen hade stora sömnproblem och att han några timmar före körningen tagit sömnmedel och druckit whisky.

En man i Västra Götaland friades från våldtäkt då han varken erkände eller förnekade att han haft sex med kvinnan men menade att han i så fall gjort det i sömnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.