Foto: Johan Pisoni / SVT

Drar tillbaka överprövning efter polisskotten på Nygatan: ”Familjen behöver lugn och ro”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen överprövning av den utredning om tjänstefel som gjordes efter att en 31-årig man sköts till döds av polisen i våras. Familjen har dragit tillbaka begäran, något som P4 Örebro var först med att berätta.

– För nu i alla fall, säger familjens målsägarbiträde Paulina Wånggren.

Det var i våras som en 31-årig man sköts till döds av polis efter en biljakt genom centrala Örebro. En utredning om tjänstefel inleddes, men lades senare ner då särskilda åklagarkammaren ansåg att polisen handlat i nödvärn.

De anhöriga till den 31-åriga mannen begärde då att man skulle titta på ärendet igen. Men nu drar alltså familjen tillbaka sin begäran om en så kallad överprövning.

Polisskotten i Örebro

– Familjen behöver lugn och ro, och de behöver känna att det här inte är ett pågående ärende, säger familjens målsägarbiträde Paulina Wånggren.

”Jobbig väntan”

Utredningen om tjänstefel tog tre månader, och blev klar i juni i år. Sedan har familjen väntat på besked om överprövningen.

– Det har varit en jobbig väntan för familjen, och de har mått väldigt dåligt sedan det hände. Därför bestämde vi här att vi drar tillbaka begäran just nu, säger Paulina Wånggren.

De kan dock begära en överprövan vid ett senare tillfälle. Enligt Paulina Wånggren finns det ingen tidsbegränsning för när man kan göra en sådan begäran.

– Därför kan familjen nu vila i lugn och ro så kan vi göra en ny begäran när de vill.

Dokumentär om fallet

Imorgon, tisdag, sänder SVT:s Dokument inifrån första delen i en dokumentär om dödsskjutningen. Huruvida Paulina Wånggren och 31-åringens familj tagit del av dokumentären vill Paulina Wångberg inte svara på.

– Men de är tillfrågade om de skulle tycka att en sådan här dokumentär vore bra, och det tyckte de. Och där håller jag med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Örebro

Mer i ämnet