Vattnet liknar rabarberkräm. Foto: SVT

Giftalger hotar dricksvattnet och fisket

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskaren Ingemar Andersson är beroende av Hjälmarens vattenkvalitet, och det är även Arbogaborna som tar sitt dricksvatten därifrån. Men Hjälmaren når inte upp till god ekologisk status, och det kan dröja innan den gör det.

Yrkesfiskaren Ingemar har Hjälmaren som arbetsplats och även om övergödningen ställer till det mår fisken i dagsläget väldigt bra av det välgödda vattnet.

– Man kan nästan säga att jag gynnas av övergödningen just nu, fiskarna har alger och plankton att äta vilket gör att även rovfisken gösen har gott om mat.

Rent vatten – Tvärsnytt

Men han berättar även om vissa år då han knappt får upp redskapen ur vattnet på grund av det övergödda vattnet.

– På vissa ställen kan man knappt se handen i vattnet om man sticker ner den under ytan.

Kostsam lösning

Ernst Witter har tidigare berättat att en idé för att stoppa gödningen som uppstår vid vågbildning är att anlägga konstgjorda öar i Hjälmaren, men det tror inte Ingemar Andersson är realistiskt.

– Det skulle bli för kostsamt, det kommer inte att hända i min livstid och inte i Witters heller, säger han.

Men det är inte bara yrkesfiskarna som är beroende av Hjälmarens vattenkvalitet – det finns även många som tar sitt dricksvatten därifrån. Arbogaborna till exempel. Övergödningen skapar massiv algblomning. Och algblomningen för med sig giftiga cyanobakterier som kan skapa problem vid beredningen av dricksvatten.

– Vi tar del av vattenproverna som Hjälmarens vattenvårdsförbund tar, och hittills har de visat att det främst är östra och västra Hjälmaren som är påverkade, och vi tar vårt råvatten från Storhjälmaren, säger Ulf Zackrisson, VA-chef på Arboga kommun.

Men hela Hjälmaren är påverkad, och övergödningen fortsätter att öka.

– Om man fortsätter att släppa ut näringsämnen i Hjälmaren som man gör nu kommer vi att få problem i framtiden, säger han.

Dricksvatten från Vättern

Arboga kommun har anmält intresse för att längre fram ta sitt vatten från Vättern i stället, men Ingemar Anderssons släkt har fiskat i generationer på Hjälmaren, och för honom är det inte bara att byta sjö. Frågan är om fiskarfamiljerna kommer att kunna fortsätta föra yrket vidare på Hjälmaren.

– Jag vet inte, säger Ingemar och skakar på huvudet.

– Men just i år har det varit guds nådeligt med allting, och det får man vara nöjd med.

Bakgrund

Enligt EU:s vattendirektiv ska alla sjöar ha god ekologisk status 2015. Hjälmaren kommer inte att klara det och har fått uppskov till 2027, men Ernst Witter på länsstyrelsen tror inte ens att det slutdatumet är rimligt. Det handlar främst om den kraftiga övergödningen som beror på bland annat jordbruk, reningsverk och enskilda avlopp, men det beror förmodligen också på gammal fosfor på sjöbotten som leder till att sjön övergöder sig själv. Tre länsstyrelser, kringliggande kommuner och Hjälmarens vattenvårdsförbund försöker nu förstå den interna gödningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rent vatten – Tvärsnytt

Mer i ämnet