Visa alla (3)
Visa alla (3)

Dröm om förenad familj i spillror

Cathrine Sahms familj tvingas till Turkiet för att söka uppehållstillstånd. Trots att alla bor i Sverige. Men i Turkiet släpps de inte in.

I december berättade Tvärsnytt om pakistanska Cathrine Sham, som tvingades resa till Turkiet för att få arbetstillstånd i Sverige.

Trots att Cathrine alltså redan hade en anställning kunde hon inte få sitt arbetstillstånd utfärdat i Sverige. Då åkte hon till Turkiet.

Nu tvingas familjen ut

Nu vill hon att hennes man och de två döttrarna, Kinza 14 år och Shekiana 8 år, ska få uppehållstillstånd i Sverige, men då uppstår rena Moment 22.

Trots att Cathrine har arbete, måste hennes man och barn söka tillstånd till anhöriginvandring på svensk ambassad utomlands. Igår flög de tillsammans med Ingemar Olsson till Istanbul. Men de släpptes inte in.

För att få resa in krävdes svenskt uppehållstillstånd. Alltså det som de kom till Turkiet för att ansöka om.

– Vi fick sitta på flygplatsen hela natten, och sedan bokade de in oss på ett plan tillbaka till Sverige imorse, berättar Ingemar Olsson. På måndag hade de avtalad tid med svenska konsulatet i Istanbul. Men det mötet blir nu inte av.

Familjen överväger nu att ta sig till något annat land för att söka uppehållstillstånd. Fast egentligen tycker de och Cathrines arbetsgivare att deras sak borde kunna prövas i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer