Foto: TT

Dubbelt så många regioner har sprututbyte – behovet stort i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 genomfördes ett antal ändringar i lagstiftningen som underlättade utbyte av sprutor och kanyler. Sedan dess har antalet regioner som erbjuder utbytesverksamhet fördubblats, skriver Socialstyrelsen i en ny rapport.

I december 2017 erbjöd 8 av totalt 21 regioner sprututbyten, vilket nu har ökat till 16 regioner. Dessutom uppger två regioner att de håller på att starta sådan verksamhet.

Utbytesprogram minskar risken för smitta av bland annat hepatit C och hiv hos människor med missbruk och beroende. Via programmen går det även att nå ut med information om hur det går att undvika överdos, påpekar myndigheten.

Några av ändringarna 2017 var att åldersgränsen för sprutbyte sänktes från 20 till 18 år, att regionerna blev ensamma huvudmän för verksamheten och att kommunernas möjlighet att lägga in veto togs bort.

Många inskrivna på sprututbytesmottagning i Örebro

I maj i år startade sprututbytesmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro. Efter tre månader kunde antalet inskrivna patienter räknas till 50.

Lars Edling, infektionsläkare och medicinskt ansvarig för verksamheten på sprututbytesmottagningen, kommenterade då det stora antalet.

– Det är inte alla som vi hoppas kommer att hitta hit till slut men fler än vi trodde. Det finns en mycket positiv stämning runt hela utbytet och många som kommer hit är både glada och tacksamma över att vi äntligen finns, konstaterade han då.

Mer om sprututbytet

  • Det har gått flera år sedan beslutade politikerna i Region Örebro län att införa ett sprutbytesprogram.
  • Men inte förrän i maj 2019 kunde den till sist invigas.
  • Hit kommer personer som tar sina droger intravenöst för att lämna in smittade och nedsmutsade sprutor och få nya och rena.
  • Sammanlagt räknar man med att det finns mellan 200 och 300 sprutnarkomaner i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.