Tidigare visningar har varit Den flygande holländaren och Madama Butterfly. Foto: SVT

Dubbelt upp på Opera på Skäret

Uppdaterad
Publicerad

För första gången blir det i sommar två olika operauppsättningar på Opera på Skäret. Målet är att locka en större publik som stannar längre.

Förutom Don Carlo, av Verdi, blir det även Kärleksdrycken av Donizetti. Sångarna kommer från fyra olika världsdelar.

– Don Carlo är ett av mina älsklingsverk. När jag nu ska vara konstnärlig ledare för första gången vill jag satsa på något som jag brinner för allra mest, och då tänkte jag att jag går ut hårt och gör något av det största som finns, säger Alexander Niclasson.

Alexander Niclasson, konstnärlig ledare. Foto: Peter Comstedt / SVT

– Den största utmaningen med Don Carlo är att det är så många stora roller. Vi måste hitta dubbla lag, och de ska inte bara kunna sjunga utan måste även kunna agera.

Pengar för att ge dubbla operor

Under tre år pågår projektet Det stora Operalyftet. Genom det ger bland annat Region Örebro län mer pengar till Opera på Skäret. Motkravet är att det ges två olika operor för att locka fler besökare, något som man hoppas ska gynna det lokala näringslivet.

Ingegjerd Bagøien Moe, norsk sopran, kommer att sjunga en av solistrollerna i Don Carlo. Det är första gången hon ger sig på den rollen, och även första gången hon står på Opera på Skärets scen.

– Det ska bli fantastiskt. Jag har hört att det är väldigt vacker natur där, och att det är en fin scen med ovanligt bra akustik. Den ska vara mjuk, och det är inte bara musiken utan även texten som går fram bra, säger Ingegjerd Bagøien Moe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.