Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet påbörjas arbetet med att forsla höbalarna bort – samtidigt berättar Ola Westin på Lindesbergs kommun mer om händelsen. Foto: Samhällsbyggnad Bergslagen

Ny höbals-aktion utanför kommunhus: ”Skattebetalarnas pengar till ruttna höbalar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 10-tal höbalar har under natten till torsdagen dumpats utanför tekniska förvaltningen och kommunhuset i Lindesberg. Det uppges vara den tionde aktionen inom ett år.

– Själva bortforslingen är inget problem, det allvarliga är kostnaderna, säger Ola Westin, förbundschef Samhällsbyggnad Bergslagen.

I september 2021 dumpades ett stort antal ruttna höbalar utanför kommunens verksamheter i Lindeberg ett flertal gånger, vilket enligt uppgift till SVT skulle vara protester av lantbrukare som ville framföra sitt missnöje – men ingen är dömd för fjolårets händelser. Kommunen bekräftar dock att de tidigare varit i dialog med en person som varit missnöjd.

Under året har dumpandet av höbalar fortsatt, omkring fyra gånger har de inträffat i år och totalt handlar det om ett tiotal händelser. Totalt har omkostnaderna för hanteringar efter aktionerna överstigit 200 000 kronor.

– Det är pengar som hade kunnat gå till lekplatser eller underhåll av vägar, något som hade gått invånarna till gagn, säger Ola Westin.

Polisanmälan upprättad

Ingen är för närvarande misstänkt för handlingen.

– Vi har ingen misstänkt person i det här vad jag känner till, däremot kontrollerar vi självklart och undersöker om det finns samband med tidigare liknande händelser, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

En anmälan har skrivits om egenmäktigt förfarande.

Här forslas höbalarna bort – samtidigt berättar Ola Westin på Lindesbergs kommun om konsekvenserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer