• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Dumpade knarkfylld väska under polisjakt – får fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det var i maj som två män i 20-årsåldern från Örebro greps av polisen i Skänninge i Mjölby efter att de under en polisjakt dumpat en väska innehållande närmare tre kilo kokain. De båda männen dömdes på måndagen i Linköpings tingrätt till fem års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

Händelsen inträffade den 18 maj och började när de två männen från Örebro färdandes i en bil på väg 206 mellan Mantorp och Skänninge i Mjölby kommun försökte undvika en fartkamera genom att tillfälligt köra över i motsatt fil.

Det männen inte visste var att de i samma stund möter en polispatrull som ser den olovliga manövern och en polisjakt inleds.

Fåordiga mot polisen

I hög hastighet lyckas männen först köra ifrån polisen och stannar till precis i utkanten av Skänninge, men strax därefter får den jagande polisbilen syn på dem.

När polisen konfronterar männen vill ingen uppge vem som varit förare i bilen eller berätta varför de kört som de gjorde.

Dumpat väska fylld med kokain

Efter att polisen hört männen och genomfört en kontroll med hund i området lämnar polisen platsen. På väg därifrån får de syn på en svart sportväska liggandes bredvid vägen, i vilken de hittar närmare tre kilo kokain.

Polisen kopplar fyndet till de två männen och vänder därför och griper dem på plats misstänkta för att ha dumpat väskan under biljakten.

DNA-spår från de två männen hittades bland annat på kläder som fanns i den svarta sportväskan. På flera ställen i bilen männen färdades i fanns spår av kokain.

Får fem års fängelse

På måndagen dömdes de två örebroarna i Linköpings tingsrätt till fem års fängelse. En av männen dömdes för grovt rattfylleri och grovt narkotikabrott. Den andre dömdes för ringa narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

De två männen erkänner grovt rattfylleri respektive ringa narkotikabrott, men förnekar grovt narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer