• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (4)

Efter 350 år är Lankälven dammfri

I 350 år har det funnits en damm i Lankälven i Södra Hyttan. Nu har den rivits och förhoppningen är att fiskarna ska kunna vandra upp och ner längs vattendraget igen.

I Södra Hyttan i Hällefors går Lankälven där man nu har rivit en damm som byggdes under 1600-talet. Dammen restaurerades på 70-talet men har inte varit i bruk på länge.

”Vissa fiskar dör om de inte kan vandra”

Att man river dammen beror på att man vill återskapa ett rikare fiskliv i älven.

Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare.

– I dag inviger vi att dammen är riven och att älven är fri, nu kan fisk och andra vattendjur leva fritt i älven. Det är jätteviktigt för fiskarna, de behöver kunna vandra för att leka, hitta uppväxtområden och föda och ställen att övervintra på, det är livsavgörande. Viss fiska dör ut om de inte kan vandra, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– När vi har provfiskat här vi sett att det finns fler fisksorter nedanför dammen än ovanför, till exempel öring. De kommer nu kunna vandra upp och hitta platser att leka på högre upp.

Många kom för att hjälpa till

En av dem som var på plats vid invigningen idag var Agnes Bergström, som även skulle hjälpa till att fixa iordning gömställen för fisken.

Agens Bergström hjälper till med bygget av gömställen.

– Jag är här för att titta på och hjälpa till i bäcken. Jag ska jobba med att ta bort sten så att fisken kommer fram. Det är viktigt att fisken kan komma fram och tillbaka, säger hon.

– Det är stora stenar att flytta på så det är tufft och jobbigt, men det går bra.

”Det är jättekul”

Cecilia Kivling hamnade på invigningen lite av en slump.

– Vi har sommarstuga precis i närheten och då såg vi att det var grejer på gång och blev nyfikna, säger hon.

Cecilia Kivling hittade till invigningen av en slump.

– Det är jättekul att vara här och vi har lärt oss massor av saker. Bland annat såg vi en kräfta nyss, det har vi aldrig gjort innan! Nu har vi varit runt här i bäcken och hjälpt till lite, säger Cecilia.

Klart om några veckor

Arbetet blir inte färdigställt förrän om 2-3 veckor och det viktiga är att fisken trivs, inte hur det ser ut.

– Vi arbetar för att det ska bli en bra plats för fiskarna. I dag är dammen fri för första gången på 350 år. Det känns både andaktsfullt och stort, säger Daniel Bergdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer