Foto: Privat/TT

Efter alla turer: Johan och hans sambo får döpa sin dotter till Money Penny

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket sade nej: Familjen Särefors/Sköld fick inte döpa sin dotter till det James Bond-klingande Money Penny. Förvaltningsrätten sade ja, men Skatteverket överklagade. Nu har Kammarrätten gett familjen rätt – och lilla Money Penny har hunnit bli ett halvår.

Beskedet blev en lättnad för Johan Särefors och hans sambo:

– Vi blev jätteglada, igen. Helt otroligt egentligen att det tagit så lång tid innan frågan avgjorts, säger Johan.

När Förvaltningsrätten gav familjen rätt firade familjen med champagne, men den här gången får firandet vänta.

Ska fira vid namngivningsceremonin

– Vi tar det senare i höst istället, när vi äntligen kan anordna en namngivningsceremoni. Då kan vi ju dricka champagne för sista gången, i alla fall av den här anledningen, säger Johan och skrattar.

Skatteverket hänvisade till personnamnlagen när man menade att Money är olämpligt eftersom namnet betyder ”pengar” och därför inte kan betraktas som ”ett namn enligt svenskt namnskick”.

Men förvaltningsrätten gick på familjens linje: Stavningen är inte direkt främmande och ordet kan inte anses avvika påtagligt från svenskans språkliga normer. Man konstaterade också att inget talar för att namnet kan väcka anstöt eller leda till obehag.

”Kuriöst”

Men då överklagade Skatteverket förvaltningsrättens dom – bland annat med motiveringen att namnet är ”kuriöst” och visst kan leda till obehag för barnet. Dessutom, menade man, känner en stor del av den svenska befolkningen till att ”miss Moneypenny”  figurerar i James Bond-filmerna: ”Även om de anmälda förnamnen står som två separata förnamn, går det inte att bortse från att namnkombinationen ger associationer till filmkaraktären”.

Har ordnat pass

Men nu ger alltså Kammarrätten familjen rätt, och konstaterar att det faktum att kombinationen kan ge association till en fiktiv person inte räcker för att säga nej.

Annars är Johan nu mest lättad över att familjen kunnat ordna ett pass till dottern, inför den stundande Spanien-resan.

– Ett tag trodde vi att vi kanske inte skulle kunna åka som planerat eftersom ärendet drog ut så på tiden, men nu kan vi ju det. Det känns underbart, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.