Foto: Louise Gustavsson/SVT

30 skoltjänster kan försvinna i Karlskoga – sparkrav på 13 miljoner slår hårt

Uppdaterad
Publicerad

Besparingarna inom skolan i Karlskoga kommun drabbar främst vuxenutbildningarna och Svenska För Invandrare (SFI), det framgår av en tjänsteskrivelse som finns inom kommunen. Samtidigt säger tillträdande kommunalråd Tony Ring (M) att det varit känt länge att verksamheterna måste spara.

Ett 30-tal tjänster riskerar att försvinna när Karlskoga kommun ska spara 13 miljoner kronor inom skolverksamheten i kommunen, något Karlskoga tidning var först med att rapportera.

Stödet finns inte längre

De flesta av dessa tjänster försvinner redan i början av 2019 och berör vuxenutbildningen och SFI.

– Det handlar om att det byggts upp verksamhet med tillfälliga pengar, det vill säga statsstöd, förklarar Tony Ring (M) tillträdande kommunalråd i Karlskoga. Eftersom det stödet inte finns längre så har det blivit såhär.

Besparingar även på gymnasiet

Enligt Tony Ring (M) har man under längre tid känt till problemet med de minskade etableringsbidragen.

– Men eftersom man inte tagit tag i problemet tidigare så blir det en stor förändring på en gång.

Men beslutet gäller också gymnasiet där 11 tjänster ser ut att försvinna. Trots det är inte Tony Ring (M) oroad för den verksamheten.

– Den ordinarie verksamheten på gymnasiet ser jag inte att det borde vara några större problem med eftersom ramen är beslutad.

Enligt tjänsteskrivelsen ska pengarna bland annat sparas in genom att slå ihop grupper och halvera tjänster.

Beslutet kan ändras

Beslutet om besparingarna kommer att fattas av den sittande majoriteten Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna. Den nya majoriteten med Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna kliver inte på förrän 1 januari.

Men beslutet kan komma att ändras – beroende på regeringsbildningen.

– Det här är ju pengar som kommer från staten. En ny regering kan besluta om att skjuta till mer pengar men just nu ser det ut som vi tvingas till besparingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.