Foto: Johannes Weckström, SVT /Privat

Efter brännskadeolyckan – Sara vände erfarenheterna till något positivt

Uppdaterad
Publicerad

När Sara var femton år förändrades livet på ett ögonblick i en olycka på skolutflykten. Då var hon en blyg flicka. Nu är hon en modig ung kvinna med eget företag som vänt erfarenheterna till något positivt. I helgen föreläser hon i Örebro för 80 entreprenörer från hela landet.

För åtta år sedan vid den här tiden var Sara tillsammans med klassen på en skolutflykt. Sista året i grundskolan hade precis startat. På kvällen var det dags mat och en blyg flicka satte sig närmast eldstaden när allt förändrades på ett ögonblick. Veden var dränkt med rödsprit.

– När vi skulle tända vår lägereld för att äta på kvällen så exploderade den. Jag satt lite illa till och fick hela eldkaskaden över mig, berättar Sara Rasmusson.

Allvarliga brännskador

Trots att hon instinktivt snabbt kastade sig bakåt och en kompis la över en tröja för att skydda ansiktet så fick Sara allvarliga brännskador på stora delar av kroppen.

Sara vårdades sex-sju veckor vid brännnskadekliniken på Linköpings universitetssjukhus. Foto: Privat

– Jag blev skickad till Linköpings universitetssjukhus där jag låg i sex-sju veckor. Jag genom gick flera operationer och transplantationer för att försöka rädda den hud som var skadad.

Positiv inställning

Minnena från sjukhuset är, trots den tuffa resan tillbaka till en vardag, ljusa så här i backspegeln. Sara berättar om många skratt från den tiden och hon är överväldigad av allt stöd nära och kära bistod med. En positiv inställning har hela tiden varit det viktigaste målet.

– Jag tror att om man vänder det till en positiv grej och blickar framåt och ser vad man kan få ut av det så är det lättare att ta sig igenom, säger Sara.

Vill berätta för fler

Idag driver hon tillsammans med en kompanjon ett hunddagis i Kumla, arbetar på nattklubb och på en lunchrestaurang. I helgen föreläser hon i Örebro för 80 entreprenörer som har en bakgrund i Unga Företagare. Målet är att nå ut till fler med föreläsningar.

– Jag har absolut inga problem att prata om min resa. Det är en del av mig. Det är inte mina skador som visar vem jag är, utan jag är jag och det här är vad jag varit med om. Jag tror att det är bra att vara öppen och visa att det är okej att prata om sin psykiska ohälsa och saker som varit tuffa och visa att man kunnat vända det till något positivt, säger Sara Rasmusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.