Efter alla dödsfall – krav på körkort för motorsågsyrken

Uppdaterad
Publicerad

Varje år omkommer en eller flera personer i olyckor när de arbetar med motorsåg. Från och med 1 januari nästa år krävs därför körkort för dem som kör motorsåg i yrket.

– Jag har fått grenar i nacken och hållit på att ramla ur korgen, det kan hända mycket, säger Anders Hutting.

När vi träffar Anders arbetar han i höstvackra Stadsparken i Örebro när han tar sig an ett enormt valnötsträd från en skylift. I tio år har han jobbat åt kommunen med trädvård ofta högt uppe i luften som idag.

Noggrannhet viktigt

Vad är det viktigt att du tänker på när du är där uppe med motorsågen?

– Noggrannhet och säkerhet, att hela tiden ha koll på omgivningen så att ingen kommer till skada, säger Anders.

Men allt som oftast är olyckan framme, varje år anmäls omkring 60 arbetsplatsolyckor med motorsåg som leder till sjukfrånvaro och det inträffar också flera dödsolyckor om året.

Från och med årsskiftet måste därför alla som jobbar med motorsåg ha ett så kallat motorsågskörkort – ett intyg på att man har den teoretiska och praktiska kompetens som krävs.

– Använder man rätt metoder för att ta ner träd minskar risken för olyckor ordentligt det är därför vi vill kvalitetssäkra att användarna av motorsågar har de kunskaperna, säger Johan Nordström, Arbetsmiljöverket i Örebro.

Ska ta körkort

Anders Hutting ska ta körkortet under hösten och han är sist ut bland de 16 anställda i kommunen som använder motorsåg. Körkortskravet gäller inte om man arbetar ensam eller tillsammans med en familjemedlem i den egna skogen.

De arbetsgivare som struntar i de nya reglerna åker på en sanktionsavgift på 10.000 kronor per anställd utan körkort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer