Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bjarne Lindén är trygghetschef på Länsförsäkringar Bergslagen. Här har de bestämt sig för att gå ut med egna råd gällande energisparande. Foto: SVT/TT

Efter elspartipsen – försäkringsbolag kritiska: ”Vi ser risker med vissa av tipsen”

Uppdaterad
Publicerad

Från flera olika håll kommer nu tips på hur man som privatperson kan spara in på elen och därmed kostnaderna. Tipsen har fått försäkringsbolag att reagera och de vill nu ge sina egna tips.

Kör tvätt- och diskmaskiner på natten, byt till ledlampor och stödvärm huset genom att elda i kamin. Tipsen på hur man kan spara in på elen duggar tätt. Men vissa tips är inte helt säkra, det menar exempelvis Länsförsäkringar Bergslagen som nu går ut med egna tips.

– Du ska inte köra diskmaskin, tvättmaskin eller torktumlare när du inte har uppsikt över dem. Om du sover eller inte är hemma så ska du inte köra de maskinerna. Det kan kosta så otroligt mycket mer än de pengarna du sparar om det händer någonting, säger Bjarne Lindén, trygghetschef på Länsförsäkringar Bergslagen.

I klippet berättar han mer om varför.

  1. Sänk inte värmen i fritidshuset till lägre än 15 grader om du inte tömmer ledningarna. Det kan annars leda till frysskador. 
  2. Elda säkert i din braskamin. Kontrollera att din rökkanal och skorsten är i ordning för att elda i. Elda inte mer än 2-3 kilo torr ved åt gången.
  3. Kör inte tvättmaskinen, diskmaskinen eller torktumlaren när du sover eller inte är hemma. Läckage eller brand kan uppstå. Ha alltid uppsikt.
  4. Sänk inte värmen på varmvattenberedaren under 60 grader. En lägre temperatur kan öka bakteriell tillväxt och hälsorisker. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet