Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Jens Hedenborg, chef för närpolisområdet Karlskoga, har att säga inför nyårsafton – efter raketattackerna mot polisen i fjol. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT arkiv

Efter raketattackerna – så tänker polisen i år: ”Vana att bli utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Raketattacker mot polis, ambulans och privatpersoner har eskalerat under de senaste två åren i Örebro län. Under nyårsnatten i fjol blev bland annat polis i Karlskoga beskjutna av raketer och nu har åtgärder vidtagits.

– Det är val av taktik, metod, personalintag och liknande, säger Jens Hedenborg, chef för närpolisområdet Karlskoga, om åtgärderna.

Misskötsel av fyrverkerier både innan och under nyårsafton har varit ett omfattande problem länge. Under fjolårets nyårsnatt inkom 208 anmälningar om vårdslöst raketskjutande till polisregion Bergslagen.

Trots lagstiftningen som trädde i kraft 2019, som bland annat förbjöd användandet av styrraketer utan utbildning, besköts allmänheten bland annat inne på en snabbmatsrestaurang samma år. Och i fjol besköts ambulanspersonal i Örebro under nyårsnatten, utöver beskjutningen mot polis i Karlskoga.

Polis: ”Vi ska göra allt”

Jens Hedenborg, chef för närpolisområdet Karlskoga, understryker allvaret i attackerna samtidigt som han lyfter det faktum att polisen är desto mer förberedda för den typen av utsatthet än privatpersoner.

– Vi är ganska vana med att vi blir utsatta. Det är än värre om allmänheten blir träffade av dessa raketer. Så vi ska göra vad vi kan för att det inte ska ske, säger Jens Hedenborg.

Starta klippet för att mer av vad Jens Hedenborg har att säga om problematiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer