Jimmy Durmaz och landslaget manifesterade mot hatet på nätet efter matchen mot Tyskland. Foto: TT.

Efter hoten mot Jimmy Durmaz – två killar har erkänt

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Durmaz fick ta emot hat och hot efter VM-matchen mot Tyskland i somras. Efter polisförhör har två killar i tonåren erkänt att de hotat och förolämpat den BK Forward-fostrade mittfältaren.

Det var Radiosporten som var först med att berätta om erkännandet under tisdagen.

– Det är två ungdomar, de är under 18 år, en är över 15. En är hemmahörande i Stockholmsområdet och en i västra delarna av landet. De har erkänt vad de har gjort och är djupt ångerfulla, säger förundersökningsledaren Nils Martling till Radiosporten.

Kan bli aktuellt med fler misstänkta

Polisen kommer om några veckor lämna över utredningen till åklagaren. Sedan är det upp till åklagaren att avgöra om åtal ska väckas mot killarna.

Fler personer kan också komma att bli misstänkta i ärendet.

– Jag vill inte gå in närmare i detalj, men det kan bli aktuellt att höra ytterligare någon eller några, säger Martiling till Radiosporten.

Fick stor uppmärksamhet

Det var efter VM-förlusten mot Tyskland i VM som Jimmy Durmaz fick ta emot hot på sociala medier. Jimmy Durmaz och landslaget manifesterade mot hatet dagen efter Tysklandsmatchen.

– Jag är svensk och stolt över att bära tröjan och flaggan, sade Durmaz inför det svenska landslagets träningspass som sedan avslutades med att hela landslaget slöt upp och tillsammans sade: ”Fuck rasism”.

Efter manifestationen kärleksbombades Jimmy Durmaz på sociala medier under hashtaggen #backadurmaz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.