Foto: Lovisa Blomberg /SVT

Efter intrånget i Svartå – nu ska säkerheten ses över i hela kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet fortsätter med att analysera vattenprover efter intrånget i högvattenreservoaren i Svartå. När den akuta fasen är över kommer kommunen göra en översyn vad gäller säkerheten. Samtidigt kvarstår kokrekommendationerna.

–Vi kommer att göra en genomlysning och se över alla våra anläggningar, säger Johan Nilsson, miljöinspektör på Degerfors kommun.

Högvattenreservoaren i Svartå försörjer mindre än 2 000 personer och omfattas därmed inte av de föreskrifter som Livsmedelsverket har rörande åtgärder mot sabotage och skadegörelse.

Trots det säger miljökontoret, som har ansvaret för tillsynen av dricksvattenproduktionen, att de följer rekommendationerna.

– Vi har följt de rekommendationer som finns gällande skalskydd. Det har legat med i tillsynen att gå över nätsäkerhet, reservoarer, pumpstationer och annat. Men det här visar ju att det behöver vara full kontroll på det. Det finns ju fler delar. Vattenverk och annat som är värt att ha ett bra skalskydd på så att obehöriga inte får åtkomst, säger Johan Nilsson, miljöinspektör på Degerfors kommun.

Provsvar visar olika

I samband med att intrånget upptäcktes togs ett prov i själva reservoaren som efter analysen visade på förekomst av koliforma bakterier.

– Det finns ingen tappkran vid själva reservoaren och provet hämtades upp med en hink. Det är oklart om den var kontaminerad och bakterierna på något sätt kommit den vägen. Men de andra rapporter jag hittills fått visar inte på att några främmande ämnen kommit in i reservoaren. Alla prover ut på nätet har inte visat på några främmande ämnen, säger Johan Nilsson.

Kokrekommendationerna kvarstår

Trots det kvarstår kokrekommendationerna till invånarna, reservoaren har för säkerhets skull sanerats en andra gång och nu inväntar man ytterligare provsvar.

– Det här har ju polisanmälts. Det är ett inbrott som sådant och det är en känslig del. Jag tycker man ska titta över skalskyddet generellt. Runt alla våra reservoarer i vattennätet, säger Johan Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.